Witam, łatwe, proszę o pomoc
Mafi: Witam, proszę o pomoc

1. Oblicz wysokość ostr. praw. czworokątnego, którego krawędź podstawy ma dł. 6 i ściana boczna
jest nachylona do podstawy pod kątem α=60*.
2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma dł. 3
√2, a wysokość równa się
8. Oblicz V tego ostr.
Bardzo dziękuję za pomoc.
24 sty 16:30
Kaja: narysuj sobie ten ostrosłup. ja nie wiem jak tu się rysuje figury przestrzenne. narysuj sobie
też trójkąt w którym jedna przyprostokątną jest wysokość tego ostrosłupa (H), a druga jest
równa połowie krawędzi podstawy czyli ma dł.3, zaś przeciwprostokątna to wysokość ściany
bocznej ostrosłupa. wówczas można skorzystac z tangensa: tg60o= H3. i H=3√3
24 sty 16:37
Mafi: nie musi być rysunek, wystarczy że podasz mi odp. to sprawdze z moimi i zobacze czy wszystko
mam ok
24 sty 16:38
Kaja: Zad.2. wzór na przekątną kwadratu to d=a
√2, gdzie a to krawędź podstawy, zatem a
√2=3
√2,
24 sty 16:39
Kaja: no to w pierwszym H=3√3, a w drugim V=24
24 sty 16:40
Mafi: ok, tak właśnie mam

dziękuję
a to 1. zad ?
24 sty 16:41
Bogdan:

Rysunek do zadania 1.
H = 3
√3
24 sty 16:46
Mafi: Dzięki wielkie: )
24 sty 16:48
Bogdan:
| | 1 | |
W zadaniu 2 można wykorzystać wzór na pole kwadratu: P = |
| d2, gdzie d to długość |
| | 2 | |
przekątnej kwadratu, nie trzeba wyznaczać długości boku kwadratu.
| | 1 | | 1 | |
W tym przypadku P = |
| *(3√2)2 = 9, Objętość V = |
| *8*9 = 24 |
| | 2 | | 3 | |
24 sty 16:51
Mafi: Jeszcze jedno zadanko, jak można

W ostr. praw. sześciokątnym krawędź boczna ma dł. 6 i jest 3 razy większa od krawędzi podstawy.
Oblicz V i Pp tego ostrosłupa. Nie potrzeba rysunku, same dane
24 sty 16:54
Kaja: | | 4√3 | |
podstawę mozna podzielić na sześć trójkątów równobocznych, więc jej pole to 6* |
| =6√3 |
| | 4 | |
(krawędź podstawy to 2). potem policz wysokość ostrosłupa (z odpowiedniego trójkąta). powinno
wyjść 4
√2. V=8
√6
24 sty 16:59
Mafi: i tak mi wyszło

dobra, wyniki potwierdzone to w porządku
24 sty 17:01
Kaja: co do pola powierzchni to oblicz sobie pole jednej ścianki bocznej. skorzystaj z trójkąta w
którym jedna przyprostokątna to wysokość ostrosłupa, druga to wysokość trójkąta równobocznego
o krawędzi 2 (tego w podstawie ostrosłupa). jak wyjdzie wysokość, to policz pole powierzchni
bocznej. dodaj pole boczne do pola podstawy i już
24 sty 17:02
Kaja: aha, to Pp to pewnie było pole podstawy, a nie pole całkowite

no ale ważne że wyszło
24 sty 17:03
Mafi: i mamy Pc= Pp + Pb= 6√3 + 6 √35 ?
24 sty 17:04