logarytm dowód
Karlo: Witam, mam zadanko
Uzasadnij ze dla x >0 , z >0 i y>0 mamy:
log
xz + log
yz ≥ 4* log
xyz
probuje na liczne sposoby ale nie moge dojsc z tym do konca, pomozecie

?
PW: log
xz = a ⇔ x
a=z log
yz = b ⇔ y
b=z
Bez straty ogólności możemy przyjąć, że a>b (przypadkami banalnymi x=y oraz z=1 nie będziemy
się zajmować, nierówność jest wtedy oczywista).
x
a.y
b=z
2
log
xy(x
ay
b)=log
xyz
2
log
xyx
a + log
xyy
b = log
xyz
2
alog
xyx + blog
xyy = 2log
xyz
| | 1 | |
logxyz = |
| [alogxyx + blogxyy]. |
| | 2 | |
Zauważmy, że
log
xyx+log
xyy=log
xy(xy) = 1,
a więc − po oznaczeniu log
xyx=u −
log
xyy=1−u
Zadana nierówność ma więc postać
a+b ≥ 2[au+b(1−u)]
a+b−2b ≥ 2(au−bu)
a−b ≥ 2(a−b)u
Założyliśmy, że a−b>0, tym samym badana nierówność jest równoważna nierówności
1 ≥ 2u
to znaczy
przy założeniu.log
xz > log
yz.
Może dokończysz samodzielnie?