pomocy
Zuza: 1.Wielomian W(x) = x
4 + x
2 − 2 .można przedstawić w postaci
2. Liczba 4
−2 ×32
2 jest równa
3.Wybieramy jedną liczbę ze zbioru {5,6,7,8} i jedną liczbę ze zbioru {4,5,6}.
Na ile sposobów można wybrać te liczby tak, aby ich suma była liczbą nieparzystą?
4.Liczby a i b spełniają warunki a2 − b2 =15 i a + b =15. Wtedy różnica a − b jest równa
5.Dane są dwa zbiory A = {3,4,5} i B = {4,5}. Wybieramy jedną liczbę ze zbioru A i jedną
liczbę ze zbioru B. Na ile sposobów można wybrać te liczby tak, aby ich suma była liczbą
nieparzystą?
6.Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy 10. Pole tego trójkąta wynosi
7.Dana jest parabola o równaniu ( 3) 5 2 y = x − + . Wskaż równanie osi symetrii tej paraboli.
proszę o pomoc
24 sty 16:04
Kaja: Ad.6. ponieważ jest to trójkąt równoboczny więc promień okręgu wpisanego w ten trójkąt to 1/3
| | 1 | |
wysokości tego trójkąta. zatem 10= |
| h, gdzie h to wysokość tego trójkąta. stąd h=30. Wzór |
| | 3 | |
| | a√3 | | a√3 | |
na wysokość trójkąta równobocznego, to h= |
| . zatem 30= |
| . zatem a=20√3. |
| | 2 | | 2 | |
P=300
√3
24 sty 16:13
Kaja: Ad.3. suma dwóch liczb będzie nieparzysta wtedy gdy dodamy dwie liczbę parzysta i nieparzystą.
z pierwszego zbioru liczbę nieparzystą można wybrać na 2 sposoby (5 lub 7), zaś z drugiego
parzystą na 2 sposoby, czyli mamy 2*2=4 możliwości. jeśli z pierwszego wybiorę parzystą (2
sposoby), a z drugiego nieparzystą to mam 2*1=2 mozliwości.łącznie mam 4+2=6 możliwości.
24 sty 16:21
Kaja: Ad.4.a2−b2=15
(a−b)(a+b)=15
(a−b)*15=15
a−b=1
24 sty 16:22
Kaja: Zad 5 zrób podobnie jak zad.3
24 sty 16:24
Kaja: napisz jeszcze raz treść zad 1, 2, 7 tylko tak porządnie
24 sty 16:24
Zuza: 1.Wielomian W(x) = x4 + x2 −2 można przedstawić w postaci
A) (x2 +1)(x2 − 2)
B) (x2 −1)(x2 + 2)
C) (x2 +1)(x2 + 2)
D) (x2 −1)(x2 − 2)
2. liczba 4 do potęgi −2 *322
7.Dana jest parabola o równaniu y=(x−3)2 +5. Wskaż równanie osi symetrii tej paraboli
24 sty 16:35
Kaja: Zad.7. jest to równanie w postaci kanonicznej. os symetrii paraboli przechodzi przez
wierzchołek paraboli i jest prostopadła do osi x. tu wierzchołek W=(3,5), zatem oś symetrii
tej paraboli to x=3.
24 sty 16:43
Kaja: Zad.1. odp.B. wystarczy że powymnażasz po kolei odpowiedzi
24 sty 16:45
Kaja: a w tym zad. 2 w jakiej postaci masz mieć wynik, bo to może być np.4−211 ?
24 sty 16:47
Zuza: A) 26 B) 162 C) 28 D) 83 to są odp do zadania 2
24 sty 19:58
ZK: 4−2*322=(22)−2*(25)2=2−4*210=2−4+10=26 czyli odpowiedz .....
4 zapisalem jako 22, a 32 jako 25
24 sty 21:44