parametr
ted: dla jakich wartosci parametru a różne miejsca zerowe x1,x2 funkcji f(x)=x
2−5x+1−a spełniają
warunek 4x1−3x2=−1

załozyłem delta >0 i wyszło mi a>=21/4. czy da się rozpisać warunek ze wzorów Viete'a? Jeśli
nie to czy jest to obojetne który x przyjmę za x1 a który za x2? Czy powinienem spr dla obydwu
przypadków?
24 sty 15:57
ted: tam ma byc a >−21/4, przepraszam
24 sty 16:17
pigor: rozpatrujesz tylko raz układ , czyli obojętnie , bo
suma i iloczyn to działania przemienne, a więc pobaw się
układem
(4x
1−3x
2=−1 i x
1+x
2=5) i x
1x
2=1−a . ...
24 sty 16:39