W trójkącie równobocznym środek ciężkości (punkt przecięcia środkowych) pokrywa się ze
środkiem okręgu opisanego na trójkącie.
R to długość promienia okręgu opisanego na trójkącie.
Korzystając z własności trójkąta prostokątnego, którego miara kata ostrego jest równa 60o
| 1 | ||
otrzymujemy: R = | *8 = 4 i H = R√3 = 4√3 | |
| 2 |
| 1 | ||
Z własności trójkąta równobocznego mamy: R = | a√3, | |
| 3 |
| 1 | |
a√3 = 4 /*√3 ⇒ a = 4√3 (ściana boczna jest więc kwadratem o boku 4√3). | |
| 3 |
| 1 | ||
Objętość V = | a2√3*H = ... dokończ | |
| 4 |