wyznaczyc monotonicznosc i ekstrema lokalne funkcji:
Stefan: wyznaczyc monotonicznosc i ekstrema lokalne funkcji:
1. Pochodna f:
| | x3 | | 3x2*(x2−1)−x3*2x | | 3x4−3x2−2x4 | |
( |
| )'= |
| = |
| |
| | x2−1 | | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
2. Miejsca zerowe:
3x
4−3x
2−2x
4= x
2(x
2−3)= x
2(x+3)(x−3) x
0= 0 x
1=−3 x
2=3
Gdzie mam błąd ? i jak narysować tą funkcje?
24 sty 15:14
Stefan: w p. 2 powinno byc : x4−3x2 na samym początku
24 sty 15:15
Stefan: pomoze ktos?
24 sty 15:20
T:
... jak wszystko w Matematyce możesz zrobić na kilka sposobów−

Nawet nie licząc pochodnej ... na pytania z zadania odpowiedzieć możesz.
Tu nasz sposób
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
Z tak zrobionego szkicu (uwzględniając krotności

!) wyznaczysz przedziały
monotoniczności, miejsca ekstremów i punktów przegięcia
24 sty 15:23
T:
jeśl wolisz pochodnymi to przyrównuj pochodną do 0 i sprawdzaj drugi warunek
24 sty 15:24
Stefan: chodzi o to ze wychodza mi miejsca zerowe w punktach −3, 0, 3 , a w odpowiedziach w ksiazce
jest −√3, −1, 1, √3
24 sty 15:25
T:
x
4−3x
2=x
2(x
2−3)
...to jakie masz miejsca zerowe pochodnej

?
A żadne tam −1 i 1 ... bo to nawet Dziedzina wywala −
24 sty 15:41