a
ola: mam problem z tym zadaniem monotnicznosc 1+lnxx
24 sty 15:09
pigor: ... , otóż,
| | 1+lnx | | 1x*x−(1+lnx)*1 | | 1−1−lnx | |
f(x)= |
| i x>0 ⇒ f '(x)= |
| = |
| , czyli |
| | x | | x2 | | x2 | |
| | −lnx | |
f '(x)= |
| i x >0 , zatem f '(x)=0 ⇔ lnx=0 ⇔ x=1 , oraz |
| | x2 | |
f '(x)>0 i
f rosnąca ⇔ lnx<0 i x>0 ⇔ x<e
0 i x>0 ⇔
0< x<1 ⇔
x∊(0;1)
zaś
f '(x)<0 i
f malejąca ⇔ lnx>0 i x>0 ⇔ x>e
0 i x>0 ⇔
x >1 ⇔
x∊(1;+∞)
| | 1+ln1 | |
i tyle, co pozwala stwierdzić, że f(1)= ymax= |
| = 1. ...  |
| | 12 | |
24 sty 15:47
ola: jeszcze tu wychdza mi glupoty u {1}{x} * e do 2x3 mozesz pomoc ?
24 sty 16:00