dbrze ?
ola: 1+x2−2x2*lnx
pochodna wychodzi mi 4xlnx dobrze ?
lnx=0 ?
24 sty 14:59
Kaja: ta pochodna powinna być chyba z minusem tzn. −4xlnx
24 sty 15:17
ola: tak tak faktycznie , ale potem porownujac do zera −4xlnx=0
to x = 0 ?
24 sty 15:21
Kaja: lub lnx=0 czyli x=1
24 sty 15:25
Kaja: rozumiem , że przyrównujesz do zera całe to −4xlnx, tak? wię wtedy x=0 lub x=1
24 sty 15:26
ola: super , a jesli chodzi o przyklad
1x * e do 2x
3 to jak bedzie bo wychodza mi glopoty

i jeszcze nie wiem co z
1+lnxx pomozesz ?
24 sty 15:33