szukanie liczb
matt: suma dwóch liczb, ich iloczyn i różnica ich kwadratów są
równe. Znajdź te liczby.
a+b=a*b=a2−b2
a+b=(a+b)(a−b)−−−−>stąd a−b=1 czyli a =b+1
b+1+b=(b+1)*b
2b+1=b2+b
b2−b−1=0−−−−−−−>wyszło mi b=1−√5/2 lub 1+√5/2
zatem a=3−√5/2 lub a=3+{5}/2
w II przypadku gdy a+b=0 wówczas
a+b=(a+b)(a−b)
0=0\
L=P
czyli dla a=0 i b= 0 warunki zadania też sa spełnione.
Odp. Szukane pary liczb to (3−√5/2,1−√5/2) lub (3+√5/2, 1+√5/2) lub (0,0) czy mógłby to ktoś
spr? chodzi mi głównie o to czy nie ma jeszcze jakichś innych opcji
24 sty 14:42
Mat: sprawdź delte ... (1−sqrt5)/2= 1/2 − sqrt5/5
24 sty 15:17
pigor: coś mi nie gra

otóż, widzę to tak :
a+b=ab=a2−b2 ⇔ a+b=ab i a+b−(a+b)(a−b)=0 ⇔ a+b=ab i (a+b)(1−a+b)=0 ⇔
a+b=ab i (a+b=0 lub 1−a+b=0) ⇔ (a+b=0 i a+b=ab) lub (a−b=1 i a+b=ab) ⇔
⇔ (a+b=0 i ab=0) lub (b=a−1 i a+a−1=a(a−1) ) ⇔
(a,b)=(0,0) lub
(2a−1=a
2−a i
(*) b=a−1) ⇒
a2−3a+1=0 i Δ=9−4=5 , więc
a=
12(3−
√5) lub a= u{1]{2}(3+
√5) ⇒ stąd i z
(*)
(a=
12(3−
√5) i b=
12(3−
√5)−1) lub (a=
12(3+
√5) i b=
12(3+
√5)−1) ,
czyli ...
(a,b)=(12(3−√5), 12(1−√5)) lub
(a,b)=(12(3+√5), 12(1+√5))
24 sty 15:18
pigor: .. a więc chyba ... widzę to tak, jak ty . ...
24 sty 15:20
matt: dzieki
24 sty 15:23
asdteewtteqrr: jeszcze lub a=0 i b = 0
7 kwi 20:49