Rozwiąż równanie
Hajtowy: | |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| =− |
| |
| x2+x−2 | | |x+1| | | 4 | |
Przedziały są następujące :
x ∊ (−oo;−2>
x ∊ <−2;−1)
x ∊ <−1 ; +oo)
Mógłby to ktoś mi rozpisać dla każdego przypadku jak ma lecieć i rozwiązać do końca?
Bardzo bym prosił
24 sty 14:28
Hajtowy: Nie wiem czy tak ma lecieć to czy nie ... poza tym nie wiem co dalej −,−
| −(x+2) | | 2 | | 3 | |
| − |
| =− |
| |
| (x−1)(x+2) | | −(x−1) | | 4 | |
24 sty 14:29
Aga1.: Ustalając dziedzinę mamy D=R−{−2,−1, 1}
Więc trzeba wziąć przedziały otwarte
1)Gdy x∊(−
∞,−2)
| | −(x+2) | | 2 | | 3 | |
to |
| − |
| =− |
| |
| | (x−1)(x+2) | | −(x+1) | | 4 | |
Teraz dokończ rozwiązywanie tego równania i sprawdź, czy otrzymane wyniki należą do pierwszego
przedziału.
24 sty 14:52
Aga1.: Chyba, że na początku jest inaczej, byłoby dużo prościej.Sprawdź, czy dobrze przepisane z
książki równanie.
24 sty 14:54
Hajtowy: No dobrze przepisałem... zadanie jest jakieś walnięte
24 sty 15:50
Aga1.: Wobec powyższego rozwiązuj równanie, które zapisałam.
24 sty 16:00
Hajtowy: Nie było mnie na tych poczatkowych lekcjach... i nie wiem jak

Dlatego prosiłem rozwiązanie
24 sty 16:05
Cusack: lewa strona równania Aga1 do wspólnego mianownika, później "na krzyż"
24 sty 16:15