sumy i różnice trygonometryczne
roken: Witam prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego zadanie bo zacząłem robić sumy i róznice
trygonometryczne i niestety nie wiem jak zrobić to zadanie może sie wydawać proste ale jak
wspomniałem dopiero zaczynam z tą trygonometrią więc proszę o odpowiedź :
zad
| | pi | | 1 | |
Wyznacz x,y jeśli wiadomo że należy do zbioru (0; |
| ) oraz sin(x−y)= cos(x+y)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
próbowałem z tymi wzorami na sumy trygonometryczne ale coś mi nie wychodzi , więc proszę o
wyznaczenie tych kątów
24 sty 13:53
Bogdan:
| | π | |
sin(x − y) = 0,5 ⇒ x − y = |
| |
| | 6 | |
i
| | π | |
cos(x + y) = 0,5 ⇒ x + y = |
| |
| | 3 | |
Rozwiąż ten układ równań.
24 sty 15:00
T:
... a może tam jest sin(x−y)+cos(x+y)=1/2
24 sty 15:10
roken: nie jest napewno =
24 sty 15:39
roken: Bogdan : dzięki za rozwiązanie , jak teraz na to patrze to faktycznie to było proste tylko nie
zauważyłem zależności
24 sty 15:40
Bogdan:
24 sty 15:49