pochodna
Krzysiek: | | x(2lnx−1) | |
Witam jestem pewny jak rozwiazac taka pochodna |
| |
| | (lnx)2 | |
| | (x(2lnx−1)'(lnx)2−x(2lnx−1)[(lnx)2]' | |
= |
| = |
| | (lnx)4 | |
| | | | 1 | | [(x)'(2xlnx−1)+x(2lnx−1)'](lnx)2−x(2lnx−1)2lnx |
| | | | x | |
| |
|
| = |
| | (lnx)4 | |
| | (2lnx−1+2)(lnx)2−(lnx−1)2(lnx) | | lnx[(2lnx+1)(lnx)−2lnx+2] | |
|
| = |
| = |
| | (lnx)4 | | (lnx)4 | |
| | (lnx)(2(lnx)2−lnx+2) | |
|
| |
| | (lnx)4 | |
nie wiem czy to jest dobrze policzone, a teraz chce to przyrownac do 0 zeby zbadac wkleslosc i
wypuklosc funkcji i sie zacinam
24 sty 13:15
camus: Pochodna policzona dobrze.
(lnx)(2ln2x−lnx+2)=0
lnx = 0 lub 2ln2x−lnx+2=0 //niech t=lnx
x=1 lub 2t2−t+2=0 − brak rozwiązań
stąd x=1
24 sty 13:24
Krzysiek: dziekuje bardzo
24 sty 13:28