Mam wyznaczyć monotoniczność i ekstrema funkcji: f(x)=xlnx
Stefan: Mam wyznaczyć monotoniczność i ekstrema funkcji: f(x)=xlnx
1. Obliczam pochodną:
(xlnx)'= lnx + 1
2. Obliczam miejsce zerowe:
lnx+1=0
lnx=−1
3. ⇒Mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć jak wyznaczyć monotoniczność i ekstrema tej
funkcji?
24 sty 12:45
camus: 1) Patrzę gdzie pochodna ma wartości dodatnie a gdzie ujemne //ln x jest funkcją rosnącą
2) Zauważam, że jeżeli w otoczeniu m−ca zerowego, pochodna zmienia znak wartości funkcji z
minusa (plusa) na plus (minus), to jest to minimum (maximum) lokalne funkcji f(x)
24 sty 12:49
Stefan: czyli w tym przypadku bede mial :
| | 1 | |
f<0 dla ( |
| , + ∞)  ? |
| | e | |
a asymptotą bedzie :
| | 1 | |
f(x)min= |
|   ? |
| | e | |
24 sty 12:53
Stefan: ?
24 sty 12:55
camus: Dziedzina pochodnej to x>0. Ponieważ lnx jest f. rosnącą, to lnx+1 na przedziale (0,1e) ma
wartości ujemne (ponieważ 1e to m−ce zerowe). Zatem dla x>1e lnx+1 ma wartości
dodatnie. Stąd 1e jest minimum lokalnym. Koniec.
PS. Żadnych asymptot nie potrzebujemy.
PS2. Jak już coś to f'>0 dla >1e i f'<0 dla x∊(0,1e)
24 sty 12:57
Stefan: | | 1−4x | |
A jeżeli mam : f(x)= |
|  ? To jak mam monotoniczność wyznaczyć? |
| | 1+x2 | |
1−4x>0
1>4x
| 1 | |
| >x  |
| 4 | |
1−4x<0
1<4x
| 1 | |
| <x  |
| 4 | |
24 sty 12:58
camus: 1) dziedzina
2) pochodna
3) dziedzina pochodnej
4) miejsca zerowe pochodnej
5) badanie gdzie pochodna ma wartości dodatnie etc.
24 sty 13:03
Stefan: 1) .....
2) .....
3)......
3)
x∊R
4)
1−4x=0
5) Tutaj zawsze mam problem.
1−4x>0
1−4x<0
czyli
i
| | 1 | | 1 | |
6) Funkcja zmienia znak z − na + w miejscu |
| wiec ma min lokalne w x= |
| |
| | 4 | | 4 | |
DOBRZE
24 sty 13:13
camus: | | 1−4x | |
Czy |
| to już pochodna? |
| | 1+x2 | |
24 sty 13:17
Stefan: MAM BŁĄD:
1−4x>0
1−4x<0
| | 1 | |
wiec funkcja zmienia znak z + na − , wiec ma max lokalne w punkcje x= |
| |
| | 4 | |
24 sty 13:18
Stefan: tak to już pochodna
24 sty 13:18
camus: Brawo.
24 sty 13:20
Stefan: aa dziękować
24 sty 13:22