monotonicnznosc problem
studentt: 4lnx−3 =0
w rozwiazaniach jest ze min lokalne to e do 34
dlaczego ? nie rozumiem tego skad to e
24 sty 12:37
camus: Rozumiem, ze 4lnx − 3 to pochodna.
4lnx − 3 =0
4ln x = 3
lnx = 34 //lnx to logarytm, o podstawie e (liczba Eulera, coś jak π)
eln x = e34
x = e34
lnx jest funkcją rosnąca, zatem 4lnx−3 też jest f. rosnąca. M−ce zerowe to e34, zatem
dla x∊(0,e34) mamy f'<0 a dla x> e34 mamy f'>0. Mamy zmiane znaku wartości
pochodnej z minusa na plus w otoczeniu e34, stąd e34 to min lokalne.
24 sty 12:43
Kaja: 4lnx=3
x=e
34
lln to logarytm o podstawie e, stąd rozwiązaniem równania jest właśnie e
34
24 sty 12:43
ola: ok rozumiem !
24 sty 13:13