funkcja liniowa
nowlasnie: Rozwiąż układ równań :
3 lxl + 2y = 1
2x − lyl = 4
24 sty 12:34
pigor: ... rozpatrz 4 przypadki prostych układów równań liniowych (x,y)=(+,+), (+,−), (−,−), (−,+) .
...
24 sty 12:39
nowlasnie: dzieki

zaraz sprawdze co z tego wyniknie.
24 sty 12:40
T:
z pierwszego
|y|=2x−4 ⇒ y=−2x+4 ∨ y=2x−4
... i podstawiaj
Możesz też graficznie −
24 sty 12:42
pigor: ... , lub tak: ponieważ z równań układu mamy:
3|x|=1−2y ≥0 ⇔
(*) y≤ 12 i |y|=2x−4 ≥0 ⇔
(**) x ≥2, to dany
układ jest równoważny kolejno:
3x+2y=1 i |y|=2x−4 ⇔ 3x+2y=1 i (y=2x−4 lub y= 4−2x) ⇔
⇔ (3x+2(2x−4)=1 i y=2x−4) lub (3x+2(4−2x)=1 i y= 4−2x) ⇔
⇔ (3x+4x−8=1 i y=2x−4) lub (3x+8−4x=1 i y= 4−2x) ⇒ stąd i z
(*) i
(**) ⇔
⇔
(x=7 i y=−10) ⇔
(x,y)=(7,−10) − szukane
rozwiązanie danego układu. ...
24 sty 12:59