znajdz macierz X z rownania
Ddaga: Znajdz macierz X z równania:
4 5 − macierz A
6 7
9 5 −macierz B
1 14
[A]X=[B]
Niby wiem, że macierz odwrotna itp, ale po sprawdzeniu na końcu równanie nie zgadza mi się.
Ps. z góry przepraszam, że napisałam w takiej postaci macierz, ale inaczej nie wiedziałąm jak
24 sty 12:16
camus: Szukamy macierzy A
−1
det A = 28−30=−2≠0 więc A
−1 istnieje
d
11=(−1)
1+1*7=7
d
12=(−1)
1+2*6=−6
d
21=(−1)
2+1*5=−5
d
22=(−1)
2+2*4=4
D = 7 −6 D
T= 7 −5
−5 4 −6 4
Stąd X = A
−1*B //mnoże lewostronnie, ponieważ A jest z lewej strony X
24 sty 12:25
Ddaga:
−25 13
To wychodzi mi że x= 25 −13
a podkladając to X pod całe równanie ono się nie równa

gdzie ja robie błąd
24 sty 12:54
camus: DT*B = C //jescze sobie nie dzieliłem przez detA
c11 = 63−5 = 58
c12 = 35−70 = −35
c21 = −54+4 = −50
c22 = −30+56 = 26
X = 1detAC = −26 17,5
25 −13
24 sty 13:15