| x2 | ||
| lnx |
| x2 | ||
x−>0+ | ||
| lnx |
| 0 | 1 | |||
[ | ]=[0* | ]=0 i wtedy brak asymptot pionowych, czy mozna to tak zapisac, bo juz mi | ||
| −∞ | −∞ |
| x2 | 2x | |||
lim | = //z l'Hospitala// = lim | = lim 2x2=0 − dla 0− nie muszę już | ||
| lnx | 1x |
| f(x) | ||
Teraz tylko szukamy asymptoty ukośnej y=ax+b, gdzie a=lim | i b=lim (f(x)−ax) | |
| x |
| 0 | ∞ | |||
ale jesli mam lim to po podstawieniu nie wychodzi mi symbol nieoznaczony | ani | |||
| 0 | ∞ |
| 0 | ||
tylko | w sumie to i tak wykres bedzie tylko p prawej stronie osi czy wyjdzie asymptota | |
| ∞ |
| x2 | 1 | x | ||||
a ukosne wyszly mi tez nie wyszly bo | * | = | //z l'Hospitala// | |||
| lnx | x | lnx |
| 1 | |||||||
=x=∞ | |||||||
|