Kombinatoryka
WANDZIA: Wiadomo, że 5% wszystkich mężczyzn i 0,25% wszystkich kobiet jest daltonistami. Wybrana losowo
osoba okazała się daltonistą; jakie jest prawdopodobieństwo, że jest to mężczyzna (Zakładamy,
że ilość kobiet i mężczyzn jest jednakowa.)
24 sty 09:31
Aga1.: A
1−wybrana osoba jest kobietą
A
2− wybrana osoba jest mężczyzną
P(A
1∩PA
2)=0
Zdarzenia są zależne.
B− wybrana osoba jest daltonistą
P(B)=P(B/A
1)*P(A
1)+P(B/A
2)*P((A
2)=
Gdzie P(B/A
1)=0,25%=0,0025
P(B/A
2)=5%=0,05
Oblicz P(B) i podstaw do wzoru
| | P(B/A2)*P(A2) | |
P(A2/B)= |
| = |
| | P(B) | |
24 sty 12:54
PW: Typowe zadanie "na prawdopodobieństwo warunkowe".
Zdarzenia elementarne to jednoelementowe podzbiory ze zbioru mężczyzn i kobiet.
M − zbiór mężczyzn, K− zbiór kobiet.
D− zbiór daltonistów.
| | 5 | | 25 | |
P(D|M)= |
| , P(D|K)= |
| |
| | 100 | | 1000 | |
To są założenia zapisane w treści zadania.
Pytanie: jakie jest P(M|D). Aby zastosować wzór na prawdopodobieństwo warunkowe
należy najpierw policzyć P(D) − bo tego nie mamy (robi sie to za pomocą wzoru Bayesa − wzoru na
prawdopodobieństwo całkowite) i zastanowić się ile jest warte P(M∩D).
24 sty 13:00
PW: Patrzę teraz [NAga1]] na to co napisałaś (trochę się dłużej grzebałem i wcześniej tego nie
widziałem) i mam wątpliwość − czy trzeba było sprawdzać niezależność zdarzeń. Nie mam pod ręką
książki, ale wydaje mi się, że do wzoru na prawdopodobieństwo całkowite potrzebna jest
rozłączność warunków (tutaj oczywista), a nie ich niezależność.
24 sty 13:07
Aga1.: @PW masz rację, w twierdzeniu o prawdopodobieństwie całkowitym nie ma mowy o niezależności
zdarzeń tylko, że zdarzenia A1, A2 tworzą układ zupełny tzn:
1) P(A1)>0 i P(A2)>0
2)A1UA2=Ω
3)A1∩A2=∅
24 sty 14:17
hera: i jaki wynik WANDZIU ?
24 sty 15:19
PW: A, dzięki za przypomnienie. Ta nazwa "układ zupełny" wyleciała mi z głowy.
24 sty 17:10