matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o sprawdzeni zadania z całek.
emeryt:
cosx
1
2cosx
1
∫
=
∫
=
ln |4+sin
2
x|+C
4+sin
2
x
2
4+sin
2
x
2
24 sty 08:55
emeryt:
pomoze ktos?
24 sty 09:10
camus:
Pochodna z sin
2
x = 2sinx cosx, więc twoje rozwiązanie jest trochę zbyt naciągane
cos x
dt
∫
dx = //t = sinx dt = cos x dx// = ∫
=
4+sin
2
x
4+t
2
1
dt
1
dt
∫
=
∫
= //u =
t
2
du =
1
2
dt// =
4
1+
t
2
4
4
1+(
t
2
)
2
1
du
∫
= ... dalej to już prościzna
2
1+u
2
24 sty 09:19