Zadanka z kolokwium - Analiza Matematyczna (semestr 1, rok 1)
Internecine: Wrzucam 6 zadanek, które były na wcześniejszym kolokwium (1 rok − analiza matematyczna), a uczę
się na poprawę, więc jeśli ktoś zechce je zrobić to chętnie prześledzę wykonanie zadania.
Są one dość proste i szybkie do zrobienia, więc mam nadzieję, że ktoś mi pomoże

(Z góry dziękuję za pomoc)
ZADANIE 1 − OBLICZ GRANICĘ FUNKCJI
| | x2 + 2x − sin2x | |
a) |
| , przy x−−>0 <−−−− w mianowniku (2) jest potęgą |
| | 3x(2) | |
| | 1 | |
b) |
| , przy x−−−>1+ |
| | x(x−1) | |
ZADANIE 2 − OBLICZ PRZEDZIAŁY WKLĘSŁOŚCI I WYPUKŁOŚCI FUNKCJI
f(x) = e
x−2 * (x−1)
ZADANIE 3 − OBLICZ EKSTREMA LOKALNE
f(x, y) = x
2 − 2xy + 2y
2 + 2x
ZADANIE 4 − OBLICZ WARTOŚĆ NAJWIĘKSZĄ I NAJMNIEJSZĄ
f(x, y) = (x−1)
2 − y
2 W ZBIORZE {(x, y) : (x−1)
2 + y
2 ≤ 4}
ZADANIE 5 − OBLICZ CAŁKI
| | x | |
a) ∫ |
| dx <−−− tutaj w mianowniku 2−ka jest potęgą |
| | cos2x | |
ZADANIE 6 − OBLICZ POLE OBSZARU OGRANICZONEGO PARABOLĄ:
y=x
2
i prostą
2x−y+3=0
24 sty 01:59
Internecine: Oczywiście z pojedyńczych zadanek też będę zadowolony i jeszcze raz dziękuję!
24 sty 02:03
Internecine: A i jeszcze jeśli komuś to nie przeszkadza, to prosiłbym o krótki komentarz gdzie niegdzie
24 sty 02:11
Janek191:
z.5
a)
x dx 1
∫ −−−− = ∫ x * −−−− dx = **
cos2 x cos2 x
Niech 1
f(x) = x, g '(x) = −−− więc g(x) = tg x, f '(x) = 1
cos2 x
czyli
** = x*tg x − ∫ 1*tg x dx = x * tg x − ( − ln I cos x I + C =
= x*tg x + ln I cos x I + C
=========================
b)
sin x dt
∫ −−−−−−− dx = ∫ −−− = ln I t I + C = ln I 2 − cos x I + C
2 − cos x t
Podstawienie
2 − cos x = t ⇒ sinx dx = dt
24 sty 12:22
Janek191:
z.6
y = x2
2 x − y + 3 = 0 ⇒ y = 2 x + 3
Szukam punktów przecięcia paraboli z prostą
x2 = 2 x + 3
x2 − 2 x − 3 = 0
Δ = (−2)2 − 4*1*(−3) = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
x1 = ( 2 − 4)/2 = −1; x2 = ( 2 + 4)/2 = 3
Pole
3 3
P = ∫ ( 2x + 3) dx − ∫ x2 dx
− 1 − 1
===========================
24 sty 12:31