Aga1.:

Nie wiem, czy jeszcze potrzebujesz, ale trochę policzę
D=R więc nie ma asymptot pionowych
| | 3x | | 3x | |
limx→−∞ |
| =limx→∞ |
| =0 |
| | x2+1 | | x2+1 | |
Istnieje asymptota pozioma w + i −
∞
y=0 ( jeśli istnieje asymptota pozioma to nie liczymy ukośnej.)
Teraz liczę pochodną tej funkcji
| | 3(x2+1)−2x*3x | |
f'(x)= |
| |
| | (x2+1)2 | |
Liczę miejsca zerowe pochodnej
f
'(x)=0⇔3−3x
2=0
x=1 v x=−1 −−−punkty podejrzane o ekstremum
Monotoniczność funkcji
f
'(x)>0dla x∊(−1,1)
f↗ (−1,1)
a maleje (−
∞,−1),(1,
∞)
Możesz liczyć drugą pochodną i określić punkty przegięcia i wypukłość.