Parametr, dla którego funkcje mają wspólny pierwiastek
grovee: Witam mam problem z zadaniem o poniższej treści:
Oblicz, dla jakiej wartości parametru m równanie (m−3)x2+(m−2)x+1=0 ma wspólny pierwiastek z
równaniem mx+3=0
Udało mi się dowiedzieć, że w pierwszym równaniu dla m∊R/3 Δ≥0. Następnie na ślepo
próbowałem podstawienia za m jakiejś liczby rzceczywistej, wstawienia jej do wielomianów i
znalezienia punktu wspólnego dla obydwu funkcji, podpierając sie tym że jedyny taki punkt leży
na osi OX Nie wiem, czy błąd leży w rachunkach, czy sposobie rozumowania,
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam
24 sty 00:43
grovee: Czy odpowiedzią jest 4?
24 sty 01:01
Bogdan:
| | 9 | | 3 | |
(m − 3)* |
| − (m − 2)* |
| + 1 = 0 stąd oblicz m |
| | m2 | | m | |
24 sty 01:15
PW: Najprostsze rzeczy mogą umknąć. Dla m=3 pierwsze równanie jest równaniem liniowym, ma postać
x+1=0,
a drugie ma postać
3x+3=0.
Oba te równania mają pierwiastek x0=−1. Na pewno więc m0=3 jest jedną z szukanych wartości
parametru.
24 sty 02:06