lol
Damian: siema mam problem z takim zadaniem:
x→1+
to co w ulamku jest do potegi
23 sty 23:49
asdf: a?
23 sty 23:49
asdf: jeżeli jest to:
x1/(x−1) to masz symbol 1∞
przepraszam za zapis, ale chodzi o to bys wiedzial jak to rozwiac:
limx−>1 x1/(x−1) = nowa zmienna:
y = 1−x ⇒ x = 1−y
x−>1 ⇒ y−>0
limy−>0 [(1−y)−1/y ] −y/(1−y−1)
limy−>0 [(1−y)−1/y ] −y/−y = e1 = e
23 sty 23:54
Damian: a jest jako liczba
tez bralem po uwage jako a∞ ze wyjdzie nieskonczonosc ale nie wydaje mi sie zeby to bylo
rozwiazanie
a jako x na pewno nie bedzie
23 sty 23:58
Damian: ok rozjeb** to znaczy rozwalilem to zadanie:
granica z 1/(x−1) to niskonczonosc
modul z a jest mniejszy od jedynki
czyli jak jakas liczbe mniejsza od jedynki podniesc do nieskonczonosci
to wyjdzie 0 i to jest odpowiedz
tylko trzeba to uzasadnic ze granica z tej potegi to nieskonczonosc
24 sty 00:06
asdf: a gdzie to napisales, ze |a| < 1?
24 sty 00:16