Pomocy! Rozwiaz nierownosc sin2x<-1/2 x∊<0,2π>
Aleks: Rozwiaz nierownosc sin2x<−1/2 x∊<0,2π>
23 sty 23:37
Aleks: ponawiam
23 sty 23:46
MQ: podstaw t=2x, wtedy:
masz nierówność:
sin t < −1/2 dla t∊<0,4π>
A to z wykresu sin już łatwo rozpisać.
23 sty 23:50
Aleks: mo wlasnie z tym jest problem, wyliczylem tylko miejsce zerowe x = π/6
23 sty 23:52
Mati_gg9225535:
| | 7π| | | 11π | | 19π | | 23π | |
x ∊ ( |
| , |
| ) ∪ ( |
| , |
| ) |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
23 sty 23:53
Aleks: wychodzi mi π + π/6 + 2kπ i 2π− (π/6 ) + 2kπ
23 sty 23:54
Aleks: mozesz mi po kolei powiedziec co mam robic? Z gory dzieki
23 sty 23:55
Aleks: czy miejsca zerowe sa poprawnie x = π −π/6 i x = 2π + π/6 ?
24 sty 00:04
MQ: @ 23:54 tak, ale nie dla x tylko dla t
Żeby dostać x, trzeba podzielić przez 2.
24 sty 00:11