rw
henio: Witam

Mamy zadanie:
Para (x
m, y
m) jest rozwiązaniem oznaczonego układu równań:
x−my = 1
mx−y=2
| | xm | |
Podaj dziedzinę funkcji f(m) = |
| i naszkicuj jej wykres. |
| | ym | |
Całkowicie nie wiem od której strony do tego podejść
23 sty 23:35
Mati_gg9225535: moze wyznacz z pierwszego x, podstaw do drugiego wylicz y od m, nastepnie wylicz x od m
potem tylko podstaw do wzoru i uprosc co sie da dziedzina: ym ≠0
23 sty 23:38
Mati_gg9225535:
D: m ∊ ℛ \ {−1, 1, 2}
23 sty 23:42
Mati_gg9225535:
| | −3 | |
a wykres to jest przesunięcie |
| o wektor Tu = [2, −2] |
| | m | |
23 sty 23:45
Mati_gg9225535:
czyli po przekształceniu gotowe masz:
PS: jesli sie nigdzie nie pomylilem

dobrej nocy
23 sty 23:46
henio: dzięki za pomoc, ale jak przekształcam to y wychodzi mi takie:
y = m + m2y−2
I nie wiem czy to jest już ok, bo y nie zależy bezpośrednio od m, ( po prawej stronie mamy
również y)
23 sty 23:48