Policzyć granicę ciągu z wykorzystaniem e
Tomeki: Mam problem z takim zadaniem w którym trzeba policzyć granicę ciągu.
lim = (1− 32n)5n
n→∞
Jak zmienić to działanie aby zlikwidować ten minus i obliczyć ładnie ze wzoru na e?
23 sty 23:00
23 sty 23:06
Eta:
g= e−7,5
23 sty 23:08
Aga1.: | | 3 | |
[(1− |
| )2n]5n/2n→(e−3)5/2 |
| | 2n | |
23 sty 23:08
Tomeki: Dzięki! Czyli można też z tym minusem, bez przekształcania.
23 sty 23:12
23 sty 23:17
Tomeki: czyli,
lim((1 + (−32)/n)n)5n = (e do potęgi (−32))5 i wychodzi tak jak podałaś.
dobrze rozumuje?
23 sty 23:27
Eta:
dokładnie
23 sty 23:31