pochodna
kamil: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyc taką pochodną, bo wychodzi mi zupełnie inaczej niż
w odpowiedziach

f(x)=ln(1+cos
2x)
obliczam w ten sposób:
| | 1 | |
f'(x)= |
| * [(1)' + (cos2x)']= |
| | 1+cos2x | |
| | 1 | |
= |
| * [0 + (−2sinxcosx)]= |
| | 1+cos2x | |
nie wiem gdzie robię błędy
23 sty 22:56
MQ: wg mnie robisz dobrze.
A co jest w odpowiedziach?
23 sty 23:01
23 sty 23:02
23 sty 23:06
23 sty 23:07
MQ: Dziwne
23 sty 23:08
kamil: no właśnie wiem

i wg nie mam pojęcia skąd się bierze jakaś 3 w mianowniku ...
23 sty 23:12
MQ: cos2x+3=cos
2x−sin
2x+3(cos
2x+sin
2x)=4cos
2x+2sin
2x=2cos
2x+2(sin
2x+cos
2x)=2cos
2x+2
jak to wsadzisz do mianownika i licznik i mianownik skrócisz przez 2, to dostaniesz to samo, co
u ciebie.
Wychodzi na to samo, tylko bardziej udziwnione wg mnie.
Chyba ktoś pisał podręcznik z Wofram alpha
23 sty 23:17
kamil: dziękuję bardzo za pomoc
23 sty 23:25