głupi arbuz
Midgard: Świeży arbuz ważył 4 kg. W wyniku przechowywania ilość wody w arbuzie zmniejszyła się z 99% do
98⅔%. Jak zmieniła się masa tego arbuza? ODP 1kg
Wiem, że to zadanie jużbyło pare razy, ale może ktoś mi wytłumaczyc opisowo najlepeij, jakim
cudem masa spada o 1 kg, skoro ilość wody spada o 13%?
23 sty 22:34
pigor: ... niech
x=? − o tyle kg zmieniła się masa arbuza (tu zmalała,
bo wyparowuje tylko woda) więc, aby było łatwo i przyjemnie z równości
zawartości ...

nie wody masz równanie :
1%*4= 113(4−x) /*100 ⇔ 4=
43(4−x) /*
34 ⇔ 3= 4−x ⇔
x=1 kg.
23 sty 22:47
Eta:
| | 4 | |
4*1−0*x= |
| (4−x) ⇒ ...... x=1kg |
| | 3 | |
23 sty 22:53