Funkcja kwadratowa
Jakub: Do wykresu funkcji f(x)=x
2−3x+1 należy punkt:
A.(
32;−
54) B.(−3;1) C.(−
32;
12) D.(1,2) PROSZĘ Z
TŁUMACZENIEM







Spike: Prosto.
podstaw sobie do wzoru ktory masz i sprawdz czy z jednej i drugiej strony bedzie to samo. np.
A
pierwsza to wsp. x jak na pewno wiesz, druga to y.
zapis f(x)=x
2−3x+1 to to samo co y=x
2−3x+1. Wiesz juz do czego zmierzam?
za y podstaw sobie to co masz w nawiasie jako y, za x drugie i policz. Jezeli prawa i lewa
strona jest rowna to znaczy ze zachodzi rownosc, co znaczy ze punkt nalezy do wykresu.