Prosze o pomoc w całce, bardzo wazna sprawa
Ania: Potrzebna pomoc w obliczeniu całki∫ √4−x2
23 sty 22:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
przez części
23 sty 22:19
Ania: Artur a cos dokladniej bylbys w stanie mi pomoc ?
23 sty 22:24
Mila: | | 4−x2 | | 4 | | x2 | |
(*) ∫√4−x2dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫ |
| dx= (**) |
| | √4−x2 | | √4−x2 | | √4−x2 | |
=
(pierwsza całka:
| | 4 | | 8dt | | 8 | | dt | |
[x=2t; dx=2dt; ∫ |
| dx=∫ |
| dt= |
| ∫ |
| =4arcsint] |
| | √4−x2 | | √4−4t2 | | 2 | | √1−t2 | |
cd całki (**)
| | x | | x | |
=4arcsin |
| −∫x* |
| dx=(***) (druga całka |
| | 2 | | √4−x2 | |
| | x | | 1 | | x | |
[x=t; dx =dt; dv= |
| ; v=− |
| ∫ |
| dx=−√4−x2] |
| | √4−x2 | | 2 | | √4−x2 | |
| | x | | x | |
(***)=4arcsin |
| −(−x√4−x2+∫√4−x2dx)=4arcsin |
| +x√4−x2−∫√4−x2dx |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 23:07
Mila: Całkę na zielono przenosimy na lewą stronę do (*)
i mamy
| | x | |
2∫√4−x2dx=4arcsin |
| +x√4−x2 |
| | 2 | |
| | x | | 1 | |
∫√4−x2dx=2arcsin |
| + |
| x√4−x2 |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 23:12
Ania: bosko dziekuje
23 sty 23:19
Mila: 
Na zdrowie.
23 sty 23:33
MQ: Takie całki, to się liczy tablicami całek
23 sty 23:36