Ciągi
Spike: Wstawiam tutaj zadanie z mojego sprawdzianu którego nie oddałem ( miałem taką możliwość) bo nie
wychodziło mi to zadanie.
Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Ich suma wynosi 22. Suma kwadratów liczb skrajnych wynosi
137. Znajdz liczby.
7 cze 20:56
Spike: Ja zabrałem sie za nie tak.
a+b+c=22
2b=a+c
a+b+c=22/*2
2a+2b+2c=44
3a+3c=44
a
2+c
2=137
| 1936 | | 264 | | 1233 | |
| +2c2− |
| c= |
| |
| 9 | | 9 | | 9 | |
i tutaj nie wychodziła mi "ładna" delta
7 cze 21:08
7 cze 21:09
Spike: Ktos widzi blad w rozumowaniu?
7 cze 21:12
Spike: jedyne liczby ktore przychodza mi do glowy jako a i c, to a=4 i c=11, wtedy kwadrat sie zgadza.
Ale z drugiej strony nie bedzie to ciagiem arytmetycznym bo nie zgadzalaby sie suma.
7 cze 21:22
Bogdan:
Można tak dobrać oznaczenia, aby potem rachunki były prostsze, np.:
(a − r) to pierwszy wyraz ciągu,
a to drugi wyraz ciągu,
(a + r) to trzeci wyraz ciągu.
| | 22 | |
a − r + a + a + r = 22 ⇒ 3a = 22 ⇒ a = |
| |
| | 3 | |
(a − r)
2 + (a + r)
2 = 137 ⇒ a
2 − 2ar + r
2 + a
2 + 2ar + r
2 = 137 ⇒ 2a
2 + 2r
2 = 137
Myślę jednak, że autor zadania wstawił dane liczbowe na "chybił trafił".
7 cze 21:25
Spike: Czyli jednak dobrze myle ze bledne bylo zadanie?
7 cze 21:26
Bogdan:
Błędnie raczej nie, bo istnieje rozwiązanie. Tyle, że liczby nie zostały dobrane starannie.
7 cze 21:30
Spike: Jesli tak to... nie no, swietnie. Spr. ktorym poprawilbym sobie ocene nie oddalem z tego
powodu, a targalem sie do szkoly na zwolnieniu lekarskim mimo choroby bo psor stwiedzil, ze
nie pozwoli go mi porpawic. Bomba.
Mimo tego, thx Bogdan za pomysl z podstawieniem do latwiejszego liczenia

.
7 cze 21:31
Spike: Wiesz, chodzi mi o to, ze to byl sprawdzian, a tam mam kilka zadan, i to bylo pierwsze, a pisze
tylko 45min jesli nauczyciel przyjdzie punktualnie.
7 cze 21:33
Spike: Jednak bylo bledne, zobacz.
2a2 + 2r2 = 137
suma kwadratow liczb, wiec zawsze bedzie dodatnia, a po podstawieniu pod "a" i obliczeniu lewa
strona nie bedzie rowna prawej.
7 cze 21:36
Bogdan:
| | 22 | | 484 | | 137 | | 484 | |
2 * ( |
| )2 + 2r2 = 137 ⇒ 2r2 = 137 − 2* |
| ⇒ r2 = |
| − |
| |
| | 3 | | 9 | | 2 | | 9 | |
| | 9*137 − 2*484 | | 265 | |
r2 = |
| = |
| |
| | 18 | | 18 | |
Zadanie jest poprawne, można obliczyć wartość r.
7 cze 21:43
Spike: Dobra, zauwaze tylko na koniec, ze dalsze liczenie po prostu nie ma sensu, bo robi sie z tego
bledne kolo. Po podstawieniu tego r i obliczeniu poszczegolnych wartosci a,b,c suma nie wynosi
22. Blad w poleceniu.
7 cze 21:58
Bogdan:
No to sprawdźmy.
Ciąg arytmetyczny (a
n): a
1 = a − r, a
2 = a, a
3 = a + r.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a1 + a2 + a3 = 7 |
| − r + 7 |
| + 7 |
| + r = 22. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Suma jest więc równa 22.
| | √265 | | √265 | |
r = |
| lub r = − |
| . |
| | √18 | | √18 | |
| | 1 | | √265 | | 1 | | 1 | | √265 | |
a1 = 7 |
| − |
| , a2 = 7 |
| , a3 = 7 |
| + |
| |
| | 3 | | √18 | | 3 | | 3 | | √18 | |
lub
| | 1 | | √265 | | 1 | | 1 | | √265 | |
a1 = 7 |
| + |
| , a2 = 7 |
| , a3 = 7 |
| − |
| . |
| | 3 | | √18 | | 3 | | 3 | | √18 | |
Można ładniej zapisać wyniki, ale zadanie ma rozwiązanie.
Spike, pokaż ten błąd w poleceniu.
7 cze 22:47