granica funkcji
liceum: Obliczyć granicę
Wychodzi mi
34 a odpowiedź podana jest
14
23 sty 22:08
Eta:
x
3+8=(x+2)(x
2−2x+4)
| | 3(x+2) | | 3 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (x+2)(x2−2x+4) | | x2−2x+4 | |
| | 3 | | 1 | |
lim x→ −2=f(−2)= |
| = |
| |
| | 12 | | 4 | |
23 sty 22:12
liceum: o, zapomniałem że w tym wzorze na sześcian jest też minus

dzięki
23 sty 22:12
Eta:
23 sty 22:13
liceum: Jeszcze jedna problematyczna:
23 sty 22:24
Aga1.: Podstaw za x= −1 i oblicz wartość
23 sty 22:27
asdf: | | 0 | |
jak masz symbol [ |
| ] i x → jakiegoś punktu, np. a to mianownik i licznik dzieli się przez |
| | 0 | |
(x−a)
23 sty 22:28
pigor: ... podstaw x= −1 do funkcji podcałkowej i tyle , koniec , masz granicę .
23 sty 22:29
liceum: nie czaję, po podstawieniu wychodzi limx→ −1 02
23 sty 22:30
23 sty 22:30
23 sty 22:31
asdf: ale ja nie napisałem, że jest...
23 sty 22:31
liceum: teoretycznie 0, ale odpowiedź mam podaną −1 albo −4 (ręcznie napisana, nie jetem w stanie
odczytać)
23 sty 22:31
liceum: chyba że odpowiedź złą mam podaną...
23 sty 22:32
Aga1.: A to może jest tak
| | x2−x−2 | | (x+1)(x−2) | |
limx→−1 |
| =lim x→−1 |
| = |
| | x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
23 sty 22:37
liceum: plus jest na bank, przykład jest drukowany, tylko odpowiedzi ręcznie dopisywane, dobra tam.
ktoś się pomylił przy przepisywaniu
23 sty 22:40
asdf: dla pocwiczenia zrób przykład Agi, jak Ci zalezy oczywiscie
23 sty 22:46
liceum: dla pocwiczenia to ja mam milion innych xD i tak wszystko robie dodatkowo
dobra, jeszcze jedno (tutaj to ja zapisu nie rozumiem)
23 sty 23:00
liceum: I jeszcze gdyby ktoś mógł sprawdzić :
| | tgx | | | | 1 | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| =1*limx→0 |
| =1*1=1 dobrze to jest? |
| | x | | x | | cosx | |
23 sty 23:34
asdf: ale co to znaczy: x−>π+0?
drugie jest dobrze
23 sty 23:48
liceum: no wlasnie nie wiem co to znaczy
23 sty 23:52
asdf: nie wiem, jak chcesz to moge Ci podeslac granice do zabawy, sa w miare czytelne, bez
de'hospitala.
23 sty 23:55
liceum: chetnie sie pobawie
23 sty 23:59
liceum: w sumie juz rozumiem te prostsze (zrobiłem około 150 przykładów, to miałem problem w jakichś
3−4)
24 sty 00:00
asdf: zanim wrzuce to masz juz przestawiony twoj przyklad, chyba o takie cos chodzilo;
24 sty 00:00
asdf: tu bedziesz miec jednostronne, (jak miales to rob, jak nie to odpusc)
24 sty 00:02
liceum: nie mialem, ale wszystko sie przyda
24 sty 00:03
24 sty 00:07
asdf: no to jeżeli chodzi o ten przykład:
| | 0 | | √(1−cosx)(1+cosx) | |
limx−>0 U{√1−cosx{sinx} = [ |
| ] = limx−>0 |
| = |
| | 0 | | sinx(√1+cosx) | |
| | √1−cos2x | | √sin2x | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| = |
| | sinx(√1+cosx) | | sinx(√1+cosx) | |
| | | sinx | | | 0 | |
limx−>0 |
| = [ |
| ]..dalej jest ten symbol, a wartosci |
| | sinx(√1+cosx) | | 0 | |
bezwzględnej "ot tak" nie mozna sobie skracac, dlatego liczy sie granice jednostronne
(cokolwiek to znaczy na razie):
z lewej strony liczby dążące do zera, zapisuje się w taki sposób: x−>0
−
z lewej strony liczby dążące do zera, zapisuje się w taki sposób: x−>0
+
| | |sinx| | |
limx−>0+ |
| = wartosc bezwzgledna bedzie dodatnia, bo argument |
| | sinx(√1+cosx) | |
dążący do zera z prawej strony przyjmuje wartości dodatnie.
| | sinx | | 1 | | 1 | |
limx−>0+ |
| = |
| = |
| |
| | sinx(√1+cosx) | | √1+1 | | √2 | |
argumenty sinusa dażące do zera z lewej strony przyjmuja wartosci ujemne, czyli w tym przypadku
wartość bezwzgledna z liczby ujemnej, np. |x| dla x < 0 = −x, czyli w duzym skrocie bedzie:
| | −sinx | | −1 | | −1 | |
limx−>0− |
| = limx−>0− |
| = |
| |
| | sinx(√1+cosx) | | √1+1) | | √2 | |
24 sty 00:14
asdf: poprawiam:
z prawej strony liczby dążące do zera, zapisuje się w taki sposób: x−>0+
24 sty 00:14
liceum: dzieki, na razie zostawie te rozwiazanie , jutro poczytam o tych jednostronnych (mam to na
swojej kartce o granicach

) i sprobuje zrozumiec, dzieki wielkie za rozwiazanie i za
zadania
24 sty 00:16
asdf: powodzenia
24 sty 00:18
liceum: coś takiego :
| | x2+3x−2 | | 2 | |
limx→ 1 |
| = |
| i jaki wniosek z tego? |
| | x3−3x+2 | | 0 | |
24 sty 14:17
Aga1.: Licz granice: lewostronną i prawostronną i jeśli są równe to istnieje granica w 1 i równa się
granicom jednostronnym
24 sty 14:25
liceum: to sobie ominę na razie
24 sty 14:30
Aga1.:

Narysowałam wykres mianownika
| | x2+3x−2 | | 2 | |
limx→1− |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x3−3x+2 | | 0+ | |
| | x2+3x−2 | | 2 | |
limx→1+ |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x3−3x+2 | | 0+ | |
Jaka jest granica Twojej funkcji przy x→1?
24 sty 14:31
liceum: ∞
24 sty 14:37
Aga1.: Ok.
24 sty 14:40