dzeidzina
stefania: dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych
f(x)=2x−4mx+2
proszę o pomoc
23 sty 22:04
zombi: m=0
23 sty 22:06
stefania: równie dobrze mogłabyl przepisac odpoweidź z tyłu książki..
dlaczego tak
23 sty 22:08
zombi: Mianownik nie może być zerem, gdybyś podstawiła za m coś innego niż 0 to zawsze znalazłby się
taki x, który wyzerowałby mianownik.
tzn.
np. m=1
mamy w mianowniku
x+2, czyli D=R\{−2}
natomiast jeśli 'usuniemy' tego iksa poprzez nasze m=0 dziedzina będzie R
23 sty 22:09
stefania: w sumie to masz rację

dziękuję
23 sty 22:10
Aga1.: Gdy za m podstawisz 0 to otrzymasz funkcję
| | 2x−4 | |
f(x)= |
| (w mianowniku nie ma x, więc dziedziną jest R) |
| | 2 | |
f(x)=x−2
23 sty 22:11
liceum: Dziedzina tej funkcji to będzie D=R\{mx+2=0}
musisz zrobić tak, żeby zbiór który odejmujesz od rzeczywistego był pusty dla każdego x∊R,
będzie tak gdy m=0, wówczas D=R\{2=0} (równość jest fałszywa, a więc zbiór będzie zbiorem
pustym (równanie nie ma rozwiązań)) , czyli D=R
23 sty 22:12