srednia arytmetyczna.
melania: srednia pensja kobiet 2350
srednia pensja mezczyzn 3442
wszystkich prac. 3260
oblicz jaki procent wszystkich zatrudnionych w tej firmie męzczyzn stanowia kobiety
23 sty 21:50
Janek191:
x − ilość kobiet
y − ilość mężczyzn
Mamy
2350x + 3442y = 3260*(x + y)
2350 x + 3442y = 3260 x + 3260 y
3260 x − 2350 x = 3442y − 3260 y
910 x = 182 y / : y
910 x/ y = 182 / : 910
x/y = 182/910 = 0,2 = 20 %
Odp.
Liczba kobiet stanowi 20 % liczby mężczyzn.
=====================================
23 sty 22:11