.
shm: Wiadomo, że l(x−4)(x+2)l=(4−x)(x+2). Wyznacz maksymalny przedział, do którego należy liczba x.
23 sty 21:23
Aga1.: I(x−4)(x+2)I=−(x−4)(x+2), gdy (x−4)(x+2)≥0
Wystarczy rozwiązać nierówność.
23 sty 21:39
shm: tylko w odpowiedziach mam <−2,4> , a po rozwiązaniu tego (x−4)(x+2)≥0 jest inny wynik
23 sty 21:56
shm: czyli mam zrobić (x−4)(x+2)≤0 ?
23 sty 22:07
Aga1.: Przepraszam , bo wprowadziłam Cię w błąd.
Powinno być (x−4)(x+2)≤0, bo jest przed nawiasem −.
23 sty 22:08
liceum: Tak
23 sty 22:08
shm: Tylko za bardzo nie rozumiem skad się to wzięło .
23 sty 22:11
Aga1.: Z definicji wartości bezwzględnej
Np.
Ix−2I=x−2, gdy x−2≥0
Ix−2I=−(x−2), gdy x−2<0
Inny przykład
I(x+3)(x−4)I=(x+3)(x−4), gdy (x+3)(x−4)≥0
I(x+3)(x−4)I=−(x+3)(x−4), gdy (x+3)(x−4)<0
23 sty 22:16
shm: Ok. Dziękuje za pomoc
23 sty 22:19