Prawdopodobieństwo
SamsungA: Na wykresie przedstawiono skład trzecich klas pewnego liceum. Z listy zawierającej spis
wszystkich uczniów klas trzecich wybrano losowo dwie osoby. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym że:
a) wylosowano dwóch chłopców,
b)wylosowano dwie dziewczyny z klasy 3a;
c)jedna z wylosowanych osób jest dziewczyną z klasy 3b a druga chłopcem z klasy 3c
Wykres:
http://tinypic.com/view.php?pic=xbk20x&s=6
| | | | | | 406 | |
a)P(A) = { | / | = |
| −dobrze? |
| | | | 1891 | |