równanie kwadratowe w zadaniu tekstowym
Alek:

Kwadrat przedstawiony na rysunku ma trzy razy mniejsze pole niż prostokąt. Ile wynosi pole
prostokąta?
Proszę o pomoc, wiem że trzeba ułożyć równanie kwadratowe ale nie wiem jak poprawnie to zrobić
aby wynik był prawidłowy.
23 sty 21:07
Alek: Żyje ktoś na tym forum?
23 sty 21:53
Janek191:
Pole prostokąta
P = [ (2x + 2)− x] *( x + 4) = ( x + 2)*( x + 4) = x2 + 4x + 2x + 8 = x2 + 6x + 8
oraz P = 3* x2
więc
x2 + 6x + 8 = 3 x2
2 x2 − 6x − 8 = 0 / : 2
x2 − 3x − 4 = 0
Δ = (−3)2 − 4*1*(−4) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
x = ( 3 + 5)/2 = 4
zatem
P = 42 + 6*4 + 8 = 16 + 24 + 8 = 48
lub
P = 3 x2 =3 * 42 =3 *16 = 48
Odp. P = 48
===============
23 sty 23:58
Alek: Dziękuję
26 sty 20:58