n
adrian: (x+Δx+1)
2 Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak się za to zabrać?
23 sty 20:41
Nienor: A o co chodzi
23 sty 20:43
asdf: ktos tu chyba liczy pochodną z definicji
23 sty 20:43
adrian: brawo asdf! chce wiedzieć gdzie zrobiłem błąd na mega starym kolokwium. wynik tego nawiasu
miałem podkreślony.
moglibyście podpowiedzieć jak to obliczyć zgodnie z zasadami matematyki?
23 sty 20:46
asdf: daj tą pochodną, jest na to wzór skróconego mnożenia.
23 sty 20:47
adrian: f(x) = (x−1)2
23 sty 20:48
adrian: f(x)= (x+1)2 wybacz, pomyłka
23 sty 20:49
asdf: z definicji tak?
23 sty 20:51
asdf: x0∊ Df? czy x0 jest punktem?
23 sty 20:51
adrian: szczerze mówiąc teraz juz nie pamiętam a treści nie mam.

Zrobiłem tylko zdjęcie paru linijek w których pojawił się czerwony kolor.
23 sty 20:53
asdf: spoko, pewnie w dziedzinie, więc liczę z tej definicji:
| | f(x) − f(x0) | | (x+1)2 − (x0 + 1)2 | |
limx→x0 |
| = limx→x0 |
| = |
| | x−x0 | | x−x0 | |
| | (x+1)2 − (x0 + 1)2 | |
limx→x0 |
| = |
| | x−x0 | |
| | x2 + 2x + 1 − (x20 + 2x0 + 1) | |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
| | x2 + 2x + 1 − x20 − 2x0 − 1) | |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
| | x2 + 2x − x20 − 2x0 | |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
| | x2 − x20 + 2x − 2x0 | |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
| | (x − x0)(x+x0) + 2(x − x0) | |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
grupując:
| | (x − x0)(x+x0 + 2) | |
limx−>x0 |
| = |
| | x−x0 | |
skracając:
lim
x−>x0 (x+x
0 + 2) =
podstawiając x za x
0
2x0 + 2 = 2(x0+1)
licząc pochodną NIE z definicji:
y' = ((x+1)
2)' = 2(x+1) * (x+1)' = 2(x+1) * (x' + 1') = 2(x+1) *(1+ 0) = 2(x+1)
23 sty 20:58
adrian: oo! wielkie dzięki za pomoc!
już oczywiście widze co za bzdury powypisywałem.
23 sty 21:03
asdf: oczywiście można też liczyć z tej definicji:
| | f(x+Δx) − f(x) | |
limΔx→0 |
| (chyba tak to szło), ale ja policzyłem z tej drugiej (która |
| | Δx | |
jest równoważna, tylko inna w zapisie)
23 sty 21:04
adrian: tak tak, własnie z tej liczyłem.
tylko zamiast ten nawias policzyć najpierw z czego by mi wyszło :
x
2 + 2x +1 i dopiero podstawić to do wzoru to ja wszystko wrzuciłem do tego pierwszego nawiasu
i spotęgowałem. Stąd te problemy
23 sty 21:06
asdf: 
powodzenia
23 sty 21:07