juras: Proszę o pomoc. Rzucamy dwa razy monetą. niech A oznacza zdarzenie ''w pierwszym rzucie
padł orzeł'', B zdarzenie ''pzynajmniej raz padła reszka''. Oblicz P(A\B) i P(B\A).
31 sie 23:11
Ania: Dośw: 2 - krotny rzut monetą
Ω = {(O,O); (O,R) ; (R,O) ; (R,R)}
MOC Ω = 4
A- w pierwszym rzucie wypadł orzeł
A = { (O,O) ; (O,R)} MOC Zdarzenia A = 2, P(A)= 1/2
B- przynajmniej raz wypadła reszka
moc zdarzenia B =3 P(B) = 3/4
AnB - w pierwszym rzucie wydał orzel i wypadla przynajmniej raz reszka (czyli w drugim
rzucie musi wypasc reszka) moc tego zdarzenia = 1 P ( AnB)= 1/4
P(A/B) = P(AnB) / P(B) = 1/3
P(B/A) = P(BnA)/P(A) = 1/2
WYJASNIENIE n OZNACZYYLAM SUMĘ ZBIORÓW
1 wrz 11:28
b.: Ania policzyła prawdopodobieństwa warunkowe P(A|B), P(B|A), ale chyba chodziło o
prawdopodobieństwa różnicy zbiorów.
Np.
A\B = { (O,O) },
więc P(A\B)=1/4.
1 wrz 23:39
juras: Dziękuję, chodziło o prawdopodobieństwo warunkowe.
2 wrz 14:29