Prawdopodobienstwo
SamsungA: Samorząd szkolny zorganizował loterie. Uczniowie przygotowali
25 losów wygrywających i 27 losów pustych. Każda z trzech osób które jako pierwsze wzięły
udział w losowaniu kupiła jeden los. Oblicz prawdopodobieństwo tego że co najmniej jedna
spośród nich wylosowała los z wygraną.
wyszło mi 1863/132600, co jest chyba źle.
Proszę o pomoc
23 sty 20:31
Eta:
25 wygrywających , 27 pustych R−m : 52 losy
|Ω|=52*51*50
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− wszystkie trzy osoby wylosowały los pusty
|A
'|= 27*26*25
| | 27*26*25 | |
P(A)= 1−P(A')= 1− |
| =......... |
| | 52*51*50 | |
23 sty 21:00