funkcja logarytmiczna
Karolina:

Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji f(x)= log
a x, gdzie x>0 i a∊ R+ − {1}. Do wykresu
należy punkt A(3, −1)
a) wyznacz podstawe a funkcji logarytmicznej f
b) naszkicuj wykres funkcji g(x)= −f(x−2)
c) napisz wzór funkcji g i podaj jej dziedzinę
d) oblicz dla jakich argumentów funkcja g przyjmuje wartości większe od 3
Przepraszam za tak niedbały wykres, ale nie dałam rady ogarnąc tych linii tutaj... Bardzo
proszę o wytłumaczenie tego zadania, ponieważ kompletnie nie wiem jak za to się zabrać
23 sty 20:18
Nienor:
A)Podstaw do funkcji i oblicz
B) To co masz 2 jednostki w prawo i odwrócić względem OX
C) g(x)=−loga(x−2)
D) rozwiązać nie równość.
g(x)<logaa3
23 sty 20:21
Karolina: czy a = 1/3?
23 sty 20:27
Nienor:
23 sty 20:36
Karolina: nie rozumiem C...
23 sty 20:46
Nienor: Masz odpowiedź, tylko wstawić a.
23 sty 21:06