Basiu prosze rozwiaz jeszcze to zadanko
anusia111: Dane są trzy kolejne wierzchołki prostokąta ABCD:
A=(−5, −3) B=(−2, 0) C=(−7, 5)
a)napisz równanie okręgu opisanego na tym prostokącie
b)oblicz jego pole oraz długość okręgu
7 cze 20:03
Eta:
równanie okręgu ma postać:
(x − x
S)
2 + ( y −y
S)
2 = r
2
gdzie S jest środkiem przekatnej AC , r=
12IACI
IACI=
√( xC − xA)2 + ( yC − yA)2
podstaw dane i policz
znając długość r
podstaw do wzoru:
Ob= 2πr P= πr
2
i to wszystko
7 cze 20:45
anusia111: ALE NIE WIEM JAK PODSTAWIAC I COOOOOOOO
7 cze 22:09
Eta:
Jak nie wiesz co podstawić?
A( −5, −3) => x
A= −5 y
A= −3
C( −7,5) => x
C= −7 y
C= 5
potrafisz podstawić i policzyć .... to naprawdę już banalne:
Napisz jakie współrzędne ma punkt S( x
S, y
S)
i jaką ma długość promień r=
12IACI
Sprawdzę
7 cze 22:18
Eta:
Ojjjj Kobieto
więc
S(− 6, 1)
IACI=
√( −7 +5)2 + ( 5 +3)2
IACI=
√4 + 64 = 2
√17
więc r=
12IACI=
√17
więc
r2 = 17
okrąg ma równanie:
( x +6)2 + ( y −1)2 = 17
Ob= 2πr = 2√17*π [j ]
P= π*r2 = 17*π [j2]
pasuje ?
7 cze 22:31
anusia111: Eta czyli to juz wszystko w calosci jest ono rozwiazane tak czy nie
7 cze 22:49
Eta:
Tak , to jest całe rozwiązanie !
8 cze 00:45