wyznaczyc równanie prostej
jacek: jak wyznaczyć równanie prostej.
mając 4 punkty w 3d np A(3,2,1) B(4,5,6) itd.
nie umiem znaleźć zadnej podpowiedzi do mojego zadania w internecie
23 sty 20:10
Nienor: Z 4 punktami na upartego da się rozwiązać układ:
Ax+By+Cz+D=0 i wyznaczyć A,B,C,D.
Ale równanie prostej można policzyć już chyba z dwóch punktów.
23 sty 20:14
jacek: okej, jeżeli mamy już to Ax+By+Cz+D=0
to co pod co mam podstawić?
przy równaniu płaszczyzny, liczyłem wektor AB x AC, macierz wyliczyłem, z i, j, k wyszedł jakis
tam wynik, liczby, które były przy i, j,k podstawiłem pod wzór:
A(x−x0)+B(y−y0)+C(z−y0)+D=0
liczby te podstawiłem pod A, B, C licząc D, ale nie wiem co podstawic pod, x,y, z ?
w zadaniach na zajęciach był zawsze podany jakis punkt i x,y,z brało sie z tego punktu, a teraz
go nie ma podanego i nie wiem o co chodzi.
23 sty 20:19
Nienor:

Ale ty mówisz mam 4 punkty i chcę wyznaczyć równanie, a nie, że je masz. Nie wiem o co ci
chodzi. O szybszą niż podstawianie metodę?
Jeżeli A i B leżą na prostej k, a punkt O jest początkiem układu współrzędnych, a P jest
dowolnym punktem leżącym na tej prostej, to równanie prostej k wygląda tak:
OA+tAB=PO, gdzie t ∊ℛ
23 sty 20:29
jacek: moja dokładna treeść zadania.
Dane są punkty A(3, 2, 1), B(1, 2, 4), C(1, 3, 1), D(−2, −3, 7).
g) wyznaczyć równanie prostej
nie rozumiem, niestety tego całego wykresu i tego pod nim równania
23 sty 20:43
jacek:
23 sty 21:28
Nienor: To najprostszym sposobem będzie, jak pisałam wyliczenie tego z układu równań.
Wektor OA+t*AB będzie zawsze dla danego punktu równy OP
[3,2,1]+t[−2,0,3]=[x,y,z] − postać wektorowa prostej
x=3−2t
y=2
z=1+3t − postać parametryczna prostej
23 sty 21:38
jacek: dziekuje bardzo, łatwe rozwiazanie jak się je jakoś ogarnia w końcu

mam nadzieję, że na kolokwium prowadzacy uzna taki sposób liczenia, bo takiego nie pokazywał, a
każde inne mi tu nie pasuje.
23 sty 21:54