całka
ania: prosze rozwiazac
23 sty 20:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
pffff
rozwiązać to sama powinnaś
wskazówka:
przez podstawienie
23 sty 20:05
Nienor: | | 3(2x+1) | | dx | | 2x+1 | |
I=∫ |
| dx=3∫ |
| +∫ |
| dx
|
| | x2+x+4 | | (x+12)2+154 | | x2+x+4 | |
x
2+x+4>0, dla x∊ℛ
| | √15 | | dt | |
I=3* |
| ∫ |
| +ln(x2+x+4)=
|
| | 2 | | 154t2+154 | |
| | √15 | | 4 | | dt | |
3* |
| * |
| ∫ |
| +ln(x2+x+4)=
|
| | 2 | | 15 | | t2+1 | |
| 2√15 | |
| arctgt+ln(x2+x+4)+C=
|
| 5 | |
| 2√15 | | 2x+1 | |
| arctg( |
| )+ln(x2+x+4)+C |
| 5 | | √15 | |
23 sty 20:09
ania: nie rozumiem tego. nie kazdy wszystko rozumie za pierwszym razem na zajeciach.
23 sty 20:12
ICSP: = 3 ln(x2 + x + 4)
Nienior coś ty nawymyślał ?
23 sty 20:13
ania: nie rozumiem tego. nie kazdy wszystko rozumie za pierwszym razem na zajeciach.
23 sty 20:13
Nienor: ICSP a gdzie masz coś takiego
| | f'(x) | |
∫ |
| dx=ln|f(x)|+C
|
| | f(x) | |
podstaw sobie f(x)=u ⇒ f'(x)dx=du
A ile wynosi:
| | 1 | |
∫ |
| du
|
| | u | |
I no weź nie czytałeś Tolkiena

Wstyd
23 sty 20:17
Nienor: | | 6x+3 | |
Ach już ogarnęłam o co ci chodziło. Było policzyć całkę ∫ |
| dx, a ja liczyłam coś |
| | x2+x+4 | |
dziwnego. Touche.
26 sty 15:45