matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
pic:
Rozwiąż równanie:
√
2
sin3x =
2
√
2
Totalnie nie wiem jak to rozwiązać. Gdyby równianie wyglądało tak: sinx =
to nic
2
prostszego, ale jako że jest to funkcja potrójnego kąta to już nie wiem jak to wyznaczyć... Proszę o pomoc
23 sty 19:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to piszesz: sin 3x = sin (y) czyli y=3x
√
2
kiedy sin y =
2
teraz wróć z podstawieniem ... i wyznacz nie 3x = ... tylko x= ...
23 sty 19:38
PuRXUTM:
π
x
0
=
4
π
π
3x=
+2kπ, k∊C v 3x=π−
+2kπ
4
4
π
2
π
2
x=
+
kπ v x=
+
kπ
12
3
4
3
23 sty 19:39