`
Artur: Znajdź ostatnią liczbe cyfry 21000
Jak rozwiązać kongruencja ?
23 sty 19:17
Artur: 21000
23 sty 19:17
PuRXUTM: a nie ostatnią cyfrę liczby ?
2
1=2
2
2=4
2
3=8
2
4=16
2
5=32
2
6=64
2
7=128
2
8=256
cyfry jedności powtarzają się 2,4,8,6,2,4,8,6 jest ich 4
1000:4=250 reszty 0 więc ostatnią cyfrą jest 6 jeśli o to chodziło
23 sty 19:22
Artur: No tak, ale to chyba nie jest zrobione kongruencja ?
23 sty 19:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
21000 (mod 10) = 16250 (mod10) = 6250 (mod 10) = 36125 (mod 10) =
= 6125 (mod10) = 6 * 6124 (mod 10) = 6 * 662 mod(10) = 6 * 631 (mod 10) =
= 62 * 630 (mod 10) = 6 * 615 (mod 10) = 62 * 614 (mod 10) = 6 * 67 (mod 10) =
= 68 (mod 10) = 6
23 sty 19:26