| x2 | ||
f(x) = | , x0=1 | |
| x2−4 |
| x2 | (x2)' (x2−4) − (x2)(x2−4)' | |||
f'(x) =( | )' = | = U{2x(x2−4) − x2 * | ||
| x2−4 | (x2−4)2 |
| −4 | ||
2x}{x4−16} = | ||
| x4−16 |
| −4 | −4 | |||
f(1) = | = | |||
| 14−16 | −15 |
| 1 | ||
f(x0)= − | ||
| 3 |
| 1 | −4 | |||
y− (− | ) = | (x−1) | ||
| 3 | −15 |
| −4 | 4 | 5 | ||||
y= | x + | − | ||||
| −15 | 15 | 15 |
| −4 | 1 | |||
y= | x − | |||
| −15 | 15 |
| −8x | ||
f ' (x)= | ||
| (x2−4)2 |

| −1 | ||
f(1)= | ||
| 3 |
| −8 | 5 | |||
styczna y= | x+ | |||
| 9 | 9 |