f. logar.
bar80: Funkcja f, określona w zbiorze liczb rzeczywistych, dana jest wzorem
f(x) = log10(x+ √x2+1)
wykaż, ze jeśli a+b=0, (f(a))2 = (f(b))2
23 sty 19:09
bar80: wie ktoś

23 sty 19:15
23 sty 19:23
23 sty 19:38
bar80: nikt nie wie?
23 sty 19:53
Nienor: f(a)=log10√a2+1
f(b)=log10√b2+1
a=−b
f(a)=log10√(−b)2+1=log10√b2+1=f(b). Jeżeli liczby są sobie równe to ich kwadraty
też są sobie równe.
23 sty 20:00
bar80: na pewno? chyba źle liczyłeś wart funkcji
23 sty 20:04
bar80: f(a) = log10(a + √(1+a2)
23 sty 20:05
bar80: f(b) = log10(b + √1+b2)
23 sty 20:06
bar80:
23 sty 20:28
wisia: a+b=0, (f(a))2 = (f(b))2 BO TAK
23 sty 20:34
bar80: hahahaaah
23 sty 20:46
wisia: jutro piotrek nadejdzie z pomocą więc spokojnie
23 sty 20:50
bar80: oki
23 sty 20:52
wisia: a nie mozesz od kogos spisac?
23 sty 20:54
bar80: ej mam!
23 sty 20:56
bar80: skoro (f(a))2 = (f(b))2, to f(a) = f(b) lub f(a)= −f(b)
ponieważ a+b=0, to b=−a, a podstawiając do wzoru poprzedniego wychodzi nam sprawdzanie
parzystości i nieparzystości funkcji
23 sty 20:58
wisia:
23 sty 20:58
wisia: pierwiastek z a2 wynosi wartosc bezwzgledna z a. ♥
23 sty 21:01
wisia: EJ BAR80 MAM ROZIWAZANIE SORKI ZE TAK DLUGO ALE SPINA BYLA LEKKA,
MAM NADZIEJE ZE POMOGLAM
skoro (f(a))2 = (f(b))2, to f(a) = f(b) lub f(a)= −f(b)
ponieważ a+b=0, to b=−a, a podstawiając do wzoru poprzedniego wychodzi nam sprawdzanie
parzystości i nieparzystości funkcji
23 sty 21:04
Nienor: Brawo, na początku nie zauważyłam, że wzór jest bardziej skomplikowany. Próbowałam to roziązać
później ale wychodziło jakoś nieelegancko.
23 sty 21:05