Monotoniczność i ekstrema lokalne.
pytajnik: Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania tego typu i na miarę możliwości wyjaśnienie co, jak i
dlaczego. Z góry dzięki kochani

Treść zadania:
"Wyznaczyć przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji: f(x) = (3x −2) * e
x"
23 sty 19:08
m: dziedzina
Policz pochodna
sprawdz kiedy jest =0, wieksza od 0, mniejsza od 0
narysuj tabelke z charakterystycznymi punktami( czyli pewnie miejsce zerowe f(x) i f'(x) )
wypelnij tabelke
przeanalizuj
oznacz ekstrema jezeli sa
wszystko
23 sty 19:11
Kaja: tabelki nie musisz rysować. Faktycznie policz pierwszą pochodną. a następnie wyznacz ten
przedział w którym pierwsza pochodna jest dodatnia (tu funkcja jest rosnąca), potem przedział
w którym jest ujemna (tu funkcja jest malejąca). przyrównaj pierwszą pochodną do zera. dla
wyznaczonego x funkcja osiąga ekstremum lokalne (żeby je policzyć podstaw wyznaczone x do
wzoru funkcji f(x)).jesli funkcja najpierw rosnie do wyznaczonego x a potem maleje to jest to
max, a jesli najpierw maleje a potem rośnie to min. tak na marginesie dziediną funkcji f jest
R.
23 sty 19:19
pytajnik: Kompletnie tego nie rozumiem, brakuje mi wiedzy teoretycznej. Pierwsza pochodna to będzie f'(x)
= (3−2) * e
x = e
x czy może f'(x) = (3x−2) * e
x + (3−2) * e
x = (3x−2) * (e
x)
2, albo
jeszcze inaczej
23 sty 19:49
pytajnik: W ogóle chyba źle kojarzę wzór.. Nie powinno być f'(x) = (3x−2)+e
x * 1+e
x = e
x[(3x−2)+1]

Jak wyznaczyć potem przedziały, w których funkcja jest dodatnia lub ujemna
23 sty 20:05
pytajnik: Patrząc na inny rozwiązany przykład widzę, że chyba powinno dalej być coś takiego:
3x−1 = 0
x = 1/3
f'(x) > 0; x > 1/3
f'(x) < 0; x < 1/3
fmin = f(1) = (1−2)*e4 = −e4
Z tym, ze nie wiem czy liczę w ogóle właściwą rzecz i czy na pewno na końcu ma być f(1) i
f(1−2).. Ktoś skoryguje?
23 sty 20:17