granice promienia wspolrzedne biegunowe
biegun:

czy stosując we współrzędnych biegunowych
x=rcos(fi)
y=rsin(fi)
dolną granicą promienia jest zawsze 0? 0<r<...
czy przy takim (niezbyt udanym) rysunku przedział do całkowania to 2<r<3 czy 0<r<1 ?
23 sty 19:02
biegun: kto pomoze biegunowi?:(
23 sty 19:46
Krzysiek: 'r' wyliczysz wstawiając współrzędne biegunowe do równania okręgu.
jednak polecam zastosować takie podstawienie:
x=rcos(fi)
y=rsin(fi)+3
wtedy 'r' wyjdzie 'normalne'
23 sty 20:00
biegun: w końcu to zrozumiałam, pytałam ćwiczeniowcy, ale nie rozumial o co mi chodzi

wszystko
pięknie wychodzi wielkie dzięki!
23 sty 21:58